Nyheter

• 1 juli byter Sahlgrenska Cancer Center namn till Sahlgrenska Centrum för cancerforskning

[2020-05-13] Från och med den 1 juli 2020 byter Sahlgrenska Cancer Centrum på Göteborgs Universitet namn och kommer då att heta Sahlgrenska Centrum för cancerforskning, eller Sahlgrenska Center for Cancer Research på engelska.

• Fredrik Bergh Thorén är nu professor i medicinsk cellbiologi

[2020-05-13] Fredrik Bergh Thorén, som är forskargruppledare på Sahlgrenska Cancer Center, är nu professor i medicinsk cellbiologi. Han är ledamot i utbildningskommittén för farmaci och har länge varit lärare och kursledare på apotekarprogrammet. Som professor ska han medverka i histologiundervisningen på läkarprogrammet.

• Kristell Le Gal Beneroso är en av två forskare som får Assar Gabrielssons pris 2020

[2020-05-07] Kristell Le Gal Beneroso på SCC är en av två forskare som får Assar Gabrielssons pris för 2020. Priset ges för utomordentlig avhandling inom cancerområdet vid Göteborgs universitet och innefattar pris för basvetenskaplig forskning respektive pris för klinisk forskning. Kristell Le Gal Beneroso tilldelas priset för basvetenskaplig forskning och får därmed ett forskningsbidrag på 100 000 kr.

• Genetiken bakom svår form av melanom kartlagd av SCC-forskare

[2020-04-21] Forskare vid Sahlgrenska cancer center har kartlagt arvsmassan i metastaser från uvealt melanom, som är den svåra formen av melanom som utgår från ögat. Kartläggningen ger bland annat nya insikter om hur metastaser uppkommer och hur immunceller som infiltrerar tumörerna ser ut.

• SCC-forskare är del av Swelifefinansierat projekt gällande epigenetisk behandling för en obotlig cancerindikation [Engelska]

[2020-04-03] SARomics Biostructures, Red Glead Discovery och forskare på Sahlgrenska Cancer Center samarbetar inom detta projekt, vilket är ett av 15 som är finansierade av Swelife för att öka hälsa och välmående samt att öka hållbar tillväxt och konkurrenskraft för svensk life science. Inom projektet kommer en innovativ epigenetisk behandling utvecklas mot kliniska studier för patienter med obotliga cancerindikationer.

• Helena Carén och Elin Bernson får forskartjänster från Cancerfonden

[2020-03-19] Forskarna Helena Carén och Elin Bernson från Sahlgrenska Cancer Center är två av totalt 19 forskare i Sverige som får forskartjänster från Cancerfonden 2020. Forskargruppledaren Helena Carén fick en Senior Investigator Award, med finansiering under sex år. Elin Bernson har istället fått en postdoktortjänst som finansierar 3 års forskning.

• Ny plattform för cancerdiagnostik och test av läkemedel

[2020-03-04] Delar av den tumörvävnad som normalt kasseras vid cancerkirurgi bär på hittills outnyttjad kunskap om sjukdomen, visar studier vid Göteborgs universitet. Forskningen utgör grund för en ny experimentell plattform för cancerdiagnostik, prognoser och för att testa cancerläkemedel.